fbpx

Hitra dostava (1-3 dni). Brezplačna dostava pri naročilih nad 30 €.

Dne 18.3.2020 smo spremenili pogoje poslovanja in sicer, računi in navodila se več ne pošiljajo v tiskani obliki, ampak samo v elektronski obliki na elektronski naslov ki ga navedete ob naročilu.

Hitra dostava (1-3 dni). Brezplačna dostava pri naročilih nad 30 €.

Dne 18.3.2020 smo spremenili pogoje poslovanja in sicer, računi in navodila se več ne pošiljajo v tiskani obliki, ampak samo v elektronski obliki na elektronski naslov ki ga navedete ob naročilu.

  • 0
    • V košarici ni izdelkov.
photo-of-dalmatian-dog-drinking-on-bowl-1766480

Tudi vaš pes hrano pohrusta v minuti, pri čemer jo komaj kaj prežveči? Ali ste vedeli, da prehitro hranjenje vodi v številne zdravstvene težave?

Dandanes se lastniki psov poslužujemo različnih metod hranjenja psov in različnih vrst prehrane. Ne glede na to katero vrsto prehrane zagovarjamo, pa se vsi strinjamo, da je ni pomembno le kaj pes jé, temveč tudi kako zaužije hrano.

Kadar pes prehitro jé, hrano slabo prežveči, zaradi česar mora njegov želodec veliko bolj intenzivno delati, da prebavi zaužito hrano. To vodi v povečano izločanje želodčne kisline, upočasnjeno presnovo, napihnjenost želodca in lahko vodi celo v smrtno nevarno stanje, ki mu pravimo zasuk želodca! Pse, ki prehitro jedo, pogosto napenja, saj ob hranjenju zaužijejo veliko zraka, nekateri pa zaradi prehitrega zaužitja hrane tudi pogosto bruhajo.

Zasuk želodca je izredno nevaren, v večini primerov zahteva kirurško intervencijo, včasih pa je lahko celo usoden. Za pse, ki so zasuk želodca že preživeli, je nevarnost ponovitve stanja velika, zato je pomembno, da sprejmemo vse preventivne ukrepe, da to preprečimo.

Pogosti vetrovi in napet trebušček po hranjenju, skupaj z dejstvom, da pes obrok pojé hitreje kot mu ga uspete pripraviti, so prvi opozorilni znaki, da morate spremeniti način hranjenja svojega psa!

Kako torej hraniti psa, če želimo preprečiti napihnjenost in želodčne težave?

  • Dnevno količino hrane razdelimo v več manjših obrokov (2-3)
  • Srednje velike in velike pse hranimo na dvignjeni površini, zato, da se pri hranjenju ne sklanjajo pregloboko v posodo (psu hrano postavimo na pručko ali manjši stolček)
  • Hrano postrežemo v posodi oziroma podlogi za počasno hranjenje, ki preprečuje, da bi pes hrano nenadzorovano goltal
podloga za počasno hranjenje psa
Podloga za počasno hranjenje psa

Posode ali podloge za počasno hranjenje so labirintu podobne priprave, ki s svojo prilagojeno obliko onemogočajo, da bi pes z gobcem hkrati zgrabil večjo količino hrane. Pes mora pri hranjenju s takšne podloge hrano z gobčkom pobirati iz vboklinic, kar mu vzame več časa kot če bi hrano jedel neposredno iz posode. Večina psov ob tem začne tudi bolj natančno žvečiti hrano.

Z uporabo podloge za počasno hranjenje lahko podaljšate čas hranjenja celo za 15 – 20 minut! S tem se izboljša prebava psa in izboljšajo težave kot so napenjanje, bruhanje po jedi in nevarnost zasuka želodca.

Podloga za počasno hranjenje pa psu nudi tudi mentalno stimulacijo, saj predstavlja problem, ki ga mora pes rešiti, da pride do hrane. Tovrstne interaktivne miselne zaposlitve pozitivno vplivajo na pse, ki imajo veliko energije in je zgolj s fizično aktivnostjo ne porabijo.

Vedenjski strokovnjaki posebej priporočajo počasno hranjenje in mentalno zaposlitev psom, ki imajo različne vedenjske motnje, povezane s pomanjkanjem mentalne stimulacije (kopanje, uničevanje, grizenje, ipd.).

Podloga je primerna za hranjenje z različnimi vrstami hrane:

  • briketi,
  • mokro hrano,
  • surovo hrano in
  • kuhano hrano.

Hrano razporedimo po podlogi in jo ponudimo psu ter ga opazujemo kako rešuje težavo, ki je pred njim. Ko pes zaključi s hranjenjem, podlogo preprosto operemo pod tekočo vodo in posušimo pred naslednjo uporabo.

Podloga za počasno hranjenje za pse

Razlogov, da pasje sklede ne bi zamenjali s podlogo za počasno hranjenje pravzaprav ni, saj ima počasno hranjenje samo prednosti, ki pomembno izboljšajo počutje vašega psa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja