fbpx

Hitra dostava (1-3 dni). Brezplačna dostava pri naročilih nad 30 €.

Dne 18.3.2020 smo spremenili pogoje poslovanja in sicer, računi in navodila se več ne pošiljajo v tiskani obliki, ampak samo v elektronski obliki na elektronski naslov ki ga navedete ob naročilu.

Hitra dostava (1-3 dni). Brezplačna dostava pri naročilih nad 30 €.

Dne 18.3.2020 smo spremenili pogoje poslovanja in sicer, računi in navodila se več ne pošiljajo v tiskani obliki, ampak samo v elektronski obliki na elektronski naslov ki ga navedete ob naročilu.

  • 0
    • V košarici ni izdelkov.
destruktivni-psi

Destruktivno vedenje imenujemo tisto vedenje psa, ki se navezuje na neželeno grizenje in uničevanje lastnine (pohištva, čevljev, oblačil, ipd.). Grizenje je povsem normalno vedenje pri mladičkih, ki na tak način okušajo in spoznavajo svet okoli sebe, vendar pa se morajo tekom odraščanja naučiti kateri predmeti so primerni za grizenje in česa se z zobmi ne smejo lotiti. Praviloma večina psov prekomerno grizenje preraste ali ga usmeri v bolj želene oblike (grizenje priboljškov, igrač, kosti in rogovja, ipd.). Žal pa nekateri psi tudi v odraslosti grizejo in uničujejo tudi predmete, ki niso namenjeni za grizenje in s tem povzročajo škodo in veliko slabe volje.

Vzroki za grizenje in uničevanje

Vzroki za uničevanje so različni. Nekateri psi imajo že po naravi močnejši nagon oziroma potrebo po grizenju kot drugi. Prav tako imajo nekateri psi višje ravni energije, ki jo morajo na dnevni ravni potrošiti. Oboje sta povsem naravni, normalni potrebi psa, ki pa, če ju ne zadovoljimo, preraseta v neželene oblike vedenja.

Psu moramo torej vsak dan zagotoviti dovolj fizične in psihične stimulacije (s sprehodi, tekom, igro, učenjem povelj in trikov, itd.) ter ustrezne alternative za grizenje (igračke, priboljške, kosti, ipd.). Če pes ne bo potrošil odvečne energije in če ne bo imel predmetov, ki so mu dovoljeni za grizenje, se bo skoraj zagotovo lotil vaših čevljev ali pohištva.

Eden od možnih razlogov za uničevanje pa je tudi ločitvena tesnoba. Gre za psihično motnjo, ki ni toliko povezana z naravnimi nagoni psa in viškom energije, temveč v tem primeru uničevanje izvira iz stresa, ki ga pes doživlja ob tem, ko je ločen od lastnika. To obliko destruktivnega vedenja prepoznamo po tem, da se uničevanje dogaja le med lastnikovo odsotnostjo. Ker se neželeno vedenje dogaja takrat, ko nismo prisotni, da bi ga lahko korigirali, ga je v tem primeru tudi najtežje odpraviti.

Tokrat se bomo orientirali predvsem na odpravljanje grizenja in uničevanja, ki izvira iz dolgčasa oziroma neustrezne izrabe energije in pomanjkanja ustreznih alternativ za grizenje.

Vsak pes potrebuje določeno mero fizične in psihične aktivnosti na vsakodnevni ravni. Tudi če psu zagotovite dovolj fizične aktivnosti (na primer ura teka vsak dan), to ne pomeni nujno, da so zadovoljene vse njegove potrebe. Psi potrebujejo tudi mentalno stimulacijo, torej izzive, ki jih morajo reševati. To dosežemo z igro s psom, vajami poslušnosti, spretnostnimi športi, učenjem trikcev, ipd. Odličen način za stimulacijo pasjih možgančkov so tudi interaktivne igrače, ki psa postavijo pred izziv. Običajno so povezane s hrano oziroma tem kako najhitreje priti do hrane, pri čemer mora pes odpraviti neko oviro.

Ena izmed najbolj priljubljenih interaktivnih igrač za pse je interaktivna žogica, v katero skrijemo brikete ali priboljške, pes pa mora s kotaljenjem v različne smeri doseči, da iz žogice popada hrana. Interaktivna žogica tako psa stimulira tako psihično kot fizično in temelji na pozitivni motivaciji, saj psa nagrajuje za to, da se igra z njo. Preusmerja pozornost psa z destruktivnega vedenja na želene oblike vedenja, ga zamoti in stimulira njegove naravne nagone, saj med kotaljenjem spušča zvoke, podobne oglašanju race. Primerna je tako za samostojno igro (pes se lahko z njo igra sam) ali igro z lastnikom.


Poleg redne psiho-fizične aktivnosti, imajo vsi psi v različnih merah izražen nagon za grizenje. Psi, ki imajo močno izražen nagon za grizenje, ves čas iščejo priložnosti za grizenje: grizejo pohištvo, na sprehodu grizejo palice, se lotijo vaših čevljev ali obleke, …

To seveda niso zaželena vedenja, saj s tem povzročajo gmotno škodo, hkrati pa se lahko ob tem tudi poškodujejo. Grizenje palic lahko povzroči poškodbe v ustni votlini in črevesju, med grizenjem pohištva pa lahko pes pregrizne tudi kakšen električni kabel, kar je lahko smrtno nevarno.

Psu, ki ima izražen nagon za grizenje, moramo zagotoviti dovolj zdravih in varnih alternativ za grizenje, kot so igrače, kosti in priboljški za grizenje, ki psa stimulirajo in nagrajujejo za grizenje dovoljenih predmetov.

Poglejmo si nekaj možnih alternativ:

Priboljški za zdrave zobe

Priboljški za nego pasjih zob so v zadnjih letih postali pravi hit na trgu, saj jih imajo psi zelo radi, proizvajalci pa obljubljajo, da že samo s tem, ko jih pes enkrat dnevno žveči, opravijo delo zobne ščetke in poskrbijo za zdravje pasjih zob. To seveda ne drži povsem. Prvič, niso vsi priboljški za žvečenje narejeni iz enako kakovostnih sestavin – pogosto vsebujejo sladkorje in ogljikove hidrate, ki, namesto da bi čistili pasje zobe, še dodatno hranijo bakterije v ustih. Obenem imajo praviloma visoko kalorično vrednost, pogosto pa tudi visoke vsebnosti soli in lahko neugodno vplivajo na prebavo psa. Preden izberemo takšne priboljške za nego pasjih zob, se moramo torej zelo dobro pozanimati o njihovih sestavinah.

Kosti in rogovje

Nadvse priljubljen priboljšek za grizenje, ki obljublja tudi naravno in učinkovito čiščenje pasjih zob so tudi živalske kosti in rogovje, vendar pa niso vse kosti primerne za žvečenje! Kuhane kosti in perutninske kosti v vseh oblikah so neprimerne, saj prve povzročijo blokado v pasjem črevesju, perutninske kosti pa lahko poškodujejo tudi sapnik, saj se ne drobijo, ampak se lomijo v dolge trske. Za grizenje so primerne le surove goveje kosti, vendar nekatere pse močno zaprejo in imajo po uživanju kosti težave z iztrebljanjem.

Na drugi strani pridobiva na priljubljenosti tudi živalsko rogovje, ki je zelo vzdržljivo in trdno, se ne lomi in ne drobi, njegovo pridobivanje je cruelty-free, psi pa ga zelo radi grizejo. Vendar tudi pri rogovju veterinarji svarijo, da so zaradi njegove trdnosti pogosti tudi zlomi zob. To pa je seveda nasprotno od tega kar želimo doseči s tem, ko psu ponudimo rogovje za grizenje.

Kosti iz sušene kože

Kosti iz sušene živalske kože so izredno priljubljene pri psih, vendar pa je njihova proizvodnja povezana s številnimi polemikami o uporabi kemikalij, belil in lepil. Čeprav na prvi pogled dajejo vtis zelo naravnega priboljška in psi v grizenju zelo uživajo, pa je to v resnici močno predelan proizvod, katerega varnost za zdravje naših psov je zelo vprašljiva. Ker psi izdelek med žvečenjem tudi pojedo, to pomeni, da pojedo tudi vse nevarne kemikalije, s katerimi je bila koža obdelana.

Igračke za žvečenje

Ostanejo nam tako še igračke za žvečenje, ki so, sodeč po prebranem, še nekako najvarnejša izbira. Pes jih med grizenjem praviloma ne poje (razen v kolikor igračo uniči, v tem primeru mu jo moramo takoj vzeti!) in če smo previdni, niso narejene iz škodljivih snovi. Pri plastičnih in gumijastih igračah je potrebno paziti, da ne vsebujejo škodljivih kemikalij BPA.

Igračka za žvečenje, ki odlično zadovolji pasjo potrebo po grizenju, obenem pa očisti pasje zobe in preprečuje nastanek zobnih obloh, je pasja zobna ščetka. S stotinami drobnih, prožnih ščetin zaobjame vsak pasji zob in je ustvarjena prav z namenom, da skrbnikom olajša skrb za pasje zobe. Skrbno izdelano grizalo enostavno in učinkovito očisti zobe psa med tem ko se ta igra z njim! Brez truda za lastnika in brez stresa za ljubljenčka!

  • Je varna, narejena iz nestrupene naravne gume, okolju prijazna in popolnoma enostavna za uporabo in čiščenje!
  • Zagotavlja miselno zaposlitev in varno zabavo za pse, ki so nagnjeni k grizenju in uničevanju.
  • Preprečuje destruktivno vedenje in zagotavlja varno alternativo za grizenje, ki obenem čisti zobe vašega psa.
  • Prožne ščetine čistijo zobe vašega psa vse do dlesni in preprečujejo nastanek zobnih oblog.
  • Sredinski kanal igračke lahko napolnite s priboljški ali zobno pasto, da psa dodatno spodbudite k žvečenju.
  • Igrača je oblikovana tako, da jo pes zlahka drži med tacami, zahvaljujoč posebnemu držalu na dnu igrače.
  • Posebna zasnova ščetin omogoča čiščenje zob z obeh strani in tudi pod kotom; Igrača je zasnovana tako, da se udobno prilega gobcu vašega psa.
  • Mehka tekstura je nežna do pasjih dlesni.
  • Je varna, učinkovita in dostopna rešitev, ki prihrani vaš čas.
  • Je srednje velikosti, zato je primerna za večino psov, razen ekstremno majhnih in zelo velikih psov.

One Comment

  1. Dušanka Kompos

    Pozdravljeni,
    Pohvalno, zelo veliko uporabnih nasvetov ste napisali……

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja