fbpx

Hitra dostava (1-3 dni). Brezplačna dostava pri naročilih nad 30 €.

Dne 18.3.2020 smo spremenili pogoje poslovanja in sicer, računi in navodila se več ne pošiljajo v tiskani obliki, ampak samo v elektronski obliki na elektronski naslov ki ga navedete ob naročilu.

Hitra dostava (1-3 dni). Brezplačna dostava pri naročilih nad 30 €.

Dne 18.3.2020 smo spremenili pogoje poslovanja in sicer, računi in navodila se več ne pošiljajo v tiskani obliki, ampak samo v elektronski obliki na elektronski naslov ki ga navedete ob naročilu.

 • 0
  • V košarici ni izdelkov.
PREJ-POTEM

Ali ste vedeli, da imajo štirje od petih psov pri starosti treh let že težave z zobno gnilobo in boleznimi dlesni? Le-te so predvsem posledica neustrezne prehrane, premalo grizenja, genetskih nagnjenosti in pomanjkljive ustne higiene. Če bi želeli svoje pse obvarovati pred nastankom zobnih oblog in posledično parodontozo, bi jim morali dnevno ščetkati zobe. Za marsikaterega skrbnika pa je to skoraj nepredstavljivo.

Vsi psi so nagnjeni k nastanku zobnih oblog, ne glede na prehrano, vendar pa so praviloma tisti psi, ki jedo mehko hrano, bolj izpostavljeni nevarnosti nastanka zobnih oblog, saj se mokra hrana bolj oprijema zob, pri čemer hrani bakterije, ki naravno živijo v ustni votlini. Tako v ustih nastaja idealno okolje za razmnoževanje bakterij in nastanek kariesa ter vnetij dlesni.

Vnetja v ustni votlini in karies imajo lahko številne resne posledice za psa:

 • boleče dlesni in zobje,
 • neprijeten zadah,
 • izguba zob in
 • širjenje bakterij v krvni obtok, ki je lahko smrtno nevarno za psa.

Začarani krog čiščenja zob pri veterinarju

Ker se zavedamo potencialnih nevarnosti, ki jih bolezni zob predstavljajo za pse, se skrbniki pogosto odločamo za čiščenje pasjih zob pri veterinarju. To je kurativna rešitev, ki pa, če po čiščenju zob ne začnemo z redno, dnevno nego pasjega zobovja, nima dolgoročnih učinkov. Pogosto se zdi, da se zobne obloge po čiščenju še hitreje »naberejo« na zobeh psa kot prvikrat. Če je prvič trajalo nekaj let, preden so nastale zobne obloge, se lahko zobje po čiščenju v enako stanje povrnejo že v nekaj mesecih, saj je sklenina po čiščenju groba in se zato bakterije in ostanki hrane še lažje oprimejo površine zob. Ker postopek poteka pod anestezijo, ki za psa vsakokrat predstavlja določeno tveganje, pa čeprav majhno, si ne moremo privoščiti, da bi veterinarsko čiščenje pasjih zob izvajali vsakih nekaj mesecev, hkrati pa ta postopek predstavlja tudi precejšen strošek. Kaj nam torej preostane?

Kaj lahko storimo, da preprečimo nastanek zobnih oblog pri psu?

Da bi preprečili nastanek zobnih oblog in razmnoževanje bakterij v ustih, moramo psu redno čistiti zobe z zobno ščetko in primerno zobno pasto za pse (človeške zobne paste pogosto vsebujejo ksilitol, ki je za pse strupen!) ali pa mu moramo zagotoviti dovolj naravnih rešitev za čiščenje zob – to so predvsem igračke, priboljški in kosti za grizenje, ki mehansko čistijo zobe, obenem pa psa tudi zabavajo in imajo cel kup pozitivnih učinkov za njegovo psiho-fizično zdravje.

Vendar pozor, niso vse igrače za grizenje in vsi priboljški enaki! Nekateri preprosto niso učinkoviti, drugi pa so lahko za psa celo nevarni. Pa si poglejmo nekaj primerov:

Priboljški za zdrave zobe

Priboljški za nego pasjih zob so v zadnjih letih postali pravi hit na trgu, saj jih imajo psi zelo radi, proizvajalci pa obljubljajo, da že samo s tem, ko jih pes enkrat dnevno žveči, opravijo delo zobne ščetke in poskrbijo za zdravje pasjih zob. To seveda ne drži povsem. Prvič, niso vsi priboljški za žvečenje narejeni iz enako kakovostnih sestavin – pogosto vsebujejo sladkorje in ogljikove hidrate, ki, namesto da bi čistili pasje zobe, še dodatno hranijo bakterije v ustih. Obenem imajo praviloma visoko kalorično vrednost, pogosto pa tudi visoke vsebnosti soli in lahko neugodno vplivajo na prebavo psa. Preden izberemo takšne priboljške za nego pasjih zob, se moramo torej zelo dobro pozanimati o njihovih sestavinah.

Kosti in rogovje

Nadvse priljubljen priboljšek za grizenje, ki obljublja tudi naravno in učinkovito čiščenje pasjih zob so tudi živalske kosti in rogovje. Do neke mere drži, da je to najbolj naravna oblika čiščenja pasjih zob, vendar zahteva kar nekaj previdnosti. Niso vse kosti primerne za žvečenje! Vse kuhane kosti in perutninske kosti so neprimerne, saj lahko povzročijo blokado v pasjem črevesju, perutninske kosti pa lahko poškodujejo tudi sapnik, saj se ne drobijo, ampak se lomijo v dolge trske. Za grizenje so primerne le surove goveje kosti, vendar nekatere pse močno zaprejo in imajo po uživanju kosti težave z iztrebljanjem.

Na drugi strani pridobiva na priljubljenosti tudi živalsko rogovje, ki je zelo vzdržljivo in trdno, se ne lomi in ne drobi, njegovo pridobivanje je cruelty-free, psi pa ga zelo radi grizejo. Vendar tudi pri rogovju veterinarji svarijo, da so zaradi njegove trdnosti pogosti tudi zlomi zob. To pa je seveda nasprotno od tega kar želimo doseči s tem, ko psu ponudimo rogovje za grizenje.

Kosti iz sušene kože

Kosti iz sušene živalske kože so izredno priljubljene pri psih, vendar pa je njihova proizvodnja povezana s številnimi polemikami o uporabi kemikalij, belil in lepil. Čeprav na prvi pogled dajejo vtis zelo naravnega priboljška, pa je to v resnici močno predelan proizvod, katerega varnost za zdravje naših psov je zelo vprašljiva. Ker psi izdelek med žvečenjem tudi pojedo, to pomeni, da pojedo tudi vse nevarne kemikalije, s katerimi je bila koža obdelana.

Igračke za žvečenje

Ostanejo nam tako še igračke za žvečenje, ki so, sodeč po prebranem, še nekako najvarnejša izbira. Pes jih med grizenjem praviloma ne poje (razen v kolikor igračo uniči, v tem primeru mu jo moramo takoj vzeti!) in, če smo previdni, niso narejene iz škodljivih snovi. Pri plastičnih in gumijastih igračah je potrebno paziti, da ne vsebujejo škodljivih kemikalij BPA. Pomembna pa je tudi njihova oblika. Veliko pasjih igrač ni optimalno zasnovanih za čiščenje pasjih zob, saj so zasnovane predvsem za to, da spodbujajo grizenje pri mladičkih, ki jim izpadajo zobje (in ob tem masirajo boleče dlesni) ali pa za to, da psa zamotijo in preprečujejo grizenje  drugih, neprimernih predmetov (kot so copati ali pohištvo).

Obstaja pa pasja igračka, ki je zasnovana prav za čiščenje zob. Pasja zobna ščetka, ki s svojo inovativno obliko s stotinami drobnih, prožnih ščetin zaobjame vsak pasji zob in odstranjuje obloge, je ustvarjena prav z namenom, da skrbnikom olajša skrb za pasje zobe. Skrbno izdelano grizalo enostavno in učinkovito očisti zobe psa med tem ko se ta igra z njim! Brez truda za lastnika in brez stresa za ljubljenčka!

 • Je varna, narejena iz nestrupene naravne gume, okolju prijazna in popolnoma enostavna za uporabo in čiščenje!
 • Prožne ščetine čistijo zobe vašega psa vse do dlesni in preprečujejo nastanek zobnih oblog.
 • Sredinski kanal igračke lahko napolnite s priboljški ali zobno pasto, da psa dodatno spodbudite k žvečenju.
 • Igrača je oblikovana tako, da jo pes zlahka drži med tacami, zahvaljujoč posebnemu držalu na dnu igrače.
 • Posebna zasnova ščetin omogoča čiščenje zob z obeh strani in tudi pod kotom; Igrača je zasnovana tako, da se udobno prilega gobcu vašega psa.
 • Mehka tekstura je nežna do pasjih dlesni.
 • Zagotavlja miselno zaposlitev in varno zabavo tudi za tiste pse, ki so nagnjeni k grizenju in uničevanju.
 • Preprečuje destruktivno vedenje in zagotavlja varno alternativo za grizenje, ki obenem čisti zobe vašega psa.
 • Je varna, učinkovita in dostopna rešitev, ki prihrani vaš čas.
 • Je srednje velikosti, zato je primerna za večino psov, razen ekstremno majhnih in zelo velikih psov.
Zobna ščetka za pse - igrača za čiščenje zob

5 komentarja

 1. Tonka Bricelj

  Pozdravljeni! Zanima me, kdaj bo pasja igračka-zobna ščetka spet na zalogi. Hvala in lp.

  1. Pawtlet

   Pozdravljeni! Krtačka je na zalogi. 🙂

 2. Ksenja Šarlah

  Zanima me, če lahko podam pobudo, da bi kaj takšnega bilo na tržišču tudi za izredno majhne pse! Imamo pomeranca, res malega…. nič od tega niti pod razno ne dobi v svoj gobček!?

 3. Suzana Rupar

  Pozdravljeni, zanima me, če je igračka primerna za pasmo Yorkshire terier ?

  1. Pawtlet

   Pozdravljeni,
   ščetka za čiščenje zob je v velikosti Medium (14 cm x 10.2 cm x 4,7 cm) in je zato najbolj primerna za majhne in srednje velike pse.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja